120-asok klubja 2017 december

120-asok klubja

 

Generated with MOOJ Proforms Basic Version 1.3
* Kötelezően kitöltendő mezők
120-asok klubja 2017-december

1a1427fe9dbb3b30b783495f610cf68a

 

120-asok klubja

Jelentkezési adatok:

(A *-gal megjelölt sorok kitöltése kötelező.)

 

Név: *
Telefonszám: *
Lakcím: *
Iskola: *
Osztály: *
E-mail cím: *

Karácsony a nagyvilágban

 

 kar1

 

Ajánlott források: 

http://www.mimicsoda.hu/print.php?id=125

http://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/karacsony/22210/karacsonyi_szokasok_a_vilagban

https://alfahir.hu/karacsonyi_menu_a_nagyvilagban-20121224

 

 

1. Angliában karácsonyapóra várnak a gyerekek, aki földig érő, piros köpönyeget visel – és ……………….. keresztül érkezik a kandallóba. Az ajándékokat a kandallópárkányra akasztott hosszú szárú zokniba rejti el.
a kéményen
az ablakon
a pincén
2. A csodálatos rudabányai bányató közel ……… méteres mélységével jelenleg hazánk legmélyebb állóvize.2. Az Amerikai Egyesült Államokban hasonló módon várják Santa Claust, akinek csak a ruhája más egy kicsit, mint angol „rokonáé”. Ő ugyanis nem ………….., hanem ……………. köpenyt visel, és az Északi-sarkon él.
piros - zöld
hosszú – rövid
földig érő – bokáig érő
3. Írországban a karácsonyi ünnep két hétig tart. A karácsonyi mise előtt a Télapónak sört, whiskyt és rétest, a rénszarvasoknak pedig egy csokor ……………. készítenek ki az ajtó elé.
virágot
sárgarépát
spenótot
4. Izlandon ……….. Télapó van!! Ők mindenféle turpisságot csinálnak - hogy ki mit, azt már a nevük is tükrözi (pl: Ajtócsapkodó, Ablakonkukucskáló, Fakanálnyaló, Láboskikaparó ... stb.)
hat
kilenc
tizenhárom
5. Oroszországban teljesen más az ünnep, hiszen az ajándékozás nem decemberben történik, hanem ………………. . Az ajándékokat Fagy Apó hozza a gyerekeknek.
január 1-én
január 6-án
január 9-én
6. Svédországban Jultomten, vagyis egy ………….. hozza a karácsonyfa alá tett ajándékokat.
tündér
angyal
manó
7. Finnországban lakik az igazi Télapó, akinek finnül "……………..” a neve. Rovaniemi városában él, és saját irodájában válogatja szét a világ minden tájáról érkező leveleket, amelyekkel a gyerekek árasztják el.
Joulu Pukki
Pere Noel
Santa Claus
8. Ausztráliában szintén feldíszítik a karácsonyfát, ami többnyire műfenyő, hiszen ott ebben az időben forró nyár van, az igazi fenyő elszáradna. A Mikulás „szánját” nyolc fehér ……………… húzza. Az ausztrálok a karácsonyi vacsorát kint a kertben fogyasztják el, majd lemennek a tengerpartra egyet fürödni, így ünnepelik a karácsonyt.
oposszum
kenguru
koala
9. Olaszországban egy …………………… viszi az ajándékot a gyerekeknek.
egy jégtündér
egy csúnya boszorkány
egy kedves kobold
10. Jamaicában rumos sütit sütnek karácsonykor, és a Karib-térség nagy kedvencét, a currys ………….. eszik hozzá.
csirkét
halat
kecskét
11. Ha egyszer véletlenül Lengyelországban töltjük a karácsonyt, ne lepődjünk meg, ha az apostolok tiszteletére ugyanennyi fogást szolgálnak fel, mint az apostolok száma, azaz pontosan ………. fogást. Az asztal alatt a kis Jézus emlékére egy halom szénát is találunk.
12
11
10
12. Olaszországban és Spanyolországban az ajándékozás fő napja nem Szenteste, avagy karácsony napja, hanem Vízkereszt napja. Az olasz gyerekek nem virgácsot, hanem …………….. kapnak a Télapótól, ha nem fogadnak szót.
téglát
fahasábot
szenet
13. Az íreknél a karácsonyi ünnep két hétig tart. December 25-én bontják ki az ajándékokat, 26-án pedig az emberek többsége …………………. megy.
színházba
lóversenyre
koncertre
13+1. Ukrajnában a „Fagy Apó” viszi az ajándékokat, a segítője pedig a „…………………”.
Jégcsap lány
Hótündér
Hópihe lány

ka2