Világháború 9. forduló (1914. december)

Kedves Gyerekek!

Az első világháború centenáriumi éveiben játékos sorozatot indítunk. A hétköznapokat, érdekességeket és a háború helyi vonatkozásait bemutatva kívánunk Benneteket elkalauzolni a 100 évvel ezelőtti Veszprém megyébe.

Olvassátok rendszeresen frissülő összeállításainkat, játsszatok velünk!

Generated with MOOJ Proforms Basic Version 1.3
* Kötelezően kitöltendő mezők
Világháború 9. forduló

Advent és karácsony ünnepe 1914-ben

 

kar diszek

Száz évvel ezelőtt is szinte minden családnál – akár falusi, akár városi – állítottak karácsonyfát. Ha fenyőfára nem is futotta, de fenyőágat vettek, vagy vágtak a kertben, melyet feldíszítettek. Kicsi almákkal, ezüst- vagy aranypapírba csomagolt dióval, házi- vagy bolti szaloncukorral, felfűzött pattogatott kukorica, vagy papírból, fából faragott díszek, mézes kalács figurák, pár gyertya díszítette a fát. A gazdagabbak vehettek üvegből, ezüstből készült díszeket is. A csúcsdísz angyalt vagy csillagot formázott.

 

 

A háború első karácsonyán a harctereken lévő katonák számára az otthoniak 5 kilogrammos csomagot állíthattak össze, vagy vásárolhattak is a csemegekereskedésekben kész tábori postacsomagokat (pakkokat). Ezeket célszerű volt már november elején, vagy október végén postázni, hogy a távoli harctereken idejében megkapja a címzett.

 

 

A lövészárkokban, a harctéren is, ahol tudtak, karácsonyfát állítottak a katonák. A tábori levelek ebben az időszakban nagyon megszaporodtak. A távollévők sűrűn írták egymásnak a leveleket, tábori lapokat. Ennek az évnek karácsonyán szenteste elnémultak a fegyverek a lövészárkokban, a szemben álló felek karácsony idejére tűzszünetet kötöttek. Kicsit ünnepeltek, az ellenfelek ismerkedtek egymással, az ételüket, italukat is megosztották egymással.

 

Itthon maradottak karácsonya

 

04-jatekmuzeumA családok apák és fiúk nélkül maradtak, csak az idősebb férfiak és a fiatal fiúk maradhattak itthon édesanyjukkal, testvéreikkel és más rokonaikkal. Ezen a karácsonyon talán jobban összejöttek az családtagok, közösen eltöltve az ünnepet, megemlékezve a fronton lévő szeretteikről is.

Karácsonykor ekkor még ajándékokat elsősorban a gyerekek kaptak. A szegényebbek a falvakban és városokban saját készítésű játékokat (fából készült kardot, puskát, állatokat vagy kézzel varrott rongybabát, kicsi fából készült háztartási eszközöket) kaptak. A tehetősebb szülők már gyárakban készült játékokkal lepték meg gyermekeiket.

 

Milyen ajándékokat kaphattak a gyerekek 1914-ben?

 

 

Válaszd ki a jót a bal vagy a jobb oldali kép közül!

 

jatek-1 jatek-13
Mackók
1. kép
2. kép
jatek-9 jatek-8
Ólomkatonák
1. kép
2. kép
jatek-10 jatek-17
Szekerek
1. kép
2. kép
jatek-16 jatek2
Babaházak
1. kép
2. kép
jatek-1ű jatek-15
Konyhai eszközök
1. kép
2. kép
jatek-6 jatek-14
Tűzhelyek
1. kép
2. kép
Regi jatek targyfotok jatek-11
Automobilok
1. kép
2. kép
jatek-7 babakocsi
Babakocsik
1. kép
2. kép

06-jatekmuzeum

 

 

Kitöltő neve: *
Felhasználónév (max. 8 karakter):
E-mail cím: *
Proforms
Reload