Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja 2021

gyermekkönyvnap2021

1. Könyvcím párosító 5 percben!
Kösd össze a könyvek borítóit, a könyvek íróival!

http://gyermekkonyvtar.ekmk.hu/index.php/konyvcim-parosito-5-percben

2. Betekintés napjaink gyermekkönyveinek világába!
Könyvajánló kamaszoknak, kiskamaszoknak, kisiskolásoknak.

 http://gyermekkonyvtar.ekmk.hu/index.php/konyvajanlo-kamaszoknak-kiskamaszoknak-kisiskolasoknak

3. Hol olvasol? Mit olvasol? Küldj róla egy selfiet vagy egy fotót!
Oszd meg velünk hol olvasod (kényelmes foteledben, erkélyen, folyóparton, a parkban egy padon, a kertben a barackfa alatt) kedvenc könyved! Kérd meg szüleidet, hogy az elkészült fényképeket nekünk!
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

4. Legyél kreatív! Mutasd meg, hogy festene kedvenc mese- vagy regényhősöd!
Készíthetsz gyurmából vagy gipszből térbeli alkotásokat, különböző anyagokból bábokat, üvegfestéssel faliképeket, stb. Fotózd le és kérd meg szüleidet, hogy küldjék el nekünk!
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

5. Szíves olvastam, olvasd el Te is!
Válasszatok kedvenc olvasmányaitok közül egy olyat, amit ajánlanátok barátaitoknak is! 10-15 mondatban mutassátok be a könyvet, írjátok le, hogy miért választottátok! Ha van kedvetek, egy külön lapra készítsetek könyvillusztrációt is a legjobban tetsző részlet alapján. Fotózd le és kérd meg szüleidet, hogy küldjék el nekünk!
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A beküldött alkotásokat a „Nemzetközi Gyermeknap” időpontjáig várjuk! (2021. május 30.)

 

Kérjük, hogy az emailben tüntesd fel a következő adataidat:

Név:
Osztály:
Település és iskola:
Iskola email címe:
A törvényes képviselő neve:
A törvényes képviselő telefonszáma: 

Köszönjük!

 

A beküldők egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy e-mail címüket intézményünk a játék végéig kezelje.

https://www.ekmk.hu/images/Adatkezelesi_tajekoztato-2019-06.pdf

Betekintés napjaink gyermekkönyveinek világába!

Könyvajánló kisiskolásoknak

konyvajanlo kisiskolasoknak

Mészöly Ágnes: A királyné violája (Pagony, 2020)
Valami egészen rejtélyes történik a hatalmas, ősöreg platánfa körül, ami az iskola udvarán áll… Martin, Betti és Kende szinte véletlenül fedezi fel, hogy a fába rejtett titkos ajtó a múltba vezet! A három kamasz Mátyás király udvarában találja magát. Hamar összehaverkodnak Mátyás törvénytelen fiával, Corvin Jánossal, bár nem könnyű hirtelen eligazodniuk a hatszáz évvel ezelőtti világban.

Orbán Orsolya: Cófli receptes böngészője (Pagony, 2021)
Rumli, a sárkánykölyök beszabadult a királyi konyhába, és hatalmas felfordulást okozott. Segítsetek Cóflinak, az udvari főszakácsnak rendet rakni, és ha megtaláltatok minden hozzávalót a rajzos-receptes oldalakon, készítsétek el ti is ezeket a gyors, egyszerű és könnyen elkészíthető finomságokat!

Marc-Uwe Kling: A nap, amikor a nagymama tönkretette az internetet (Scolar, 2019)
"Csak EGYETLEN EGYSZER kellett Tiffaninak a nagymamára vigyáznia. És pont MA kellett a nagymamának az internetet TÖNKRETENNI. A teljes internetet. Az egész világon. Pompás!"
Internet nélkül semmi nem olyan, mint korábban: Max nem tud a mobilján pötyögni, Lujza nem tud zenét hallgatni és a Nagypapa nem tud többé tévét nézni. Sőt Anya és Apa is nagyon korán hazajönnek, mert nem tudnak dolgozni.

Tania el Rio: 13. Warren és a mindent-látó-szem (Vivandra, 2019)
Warren nem átlagos fiú, hanem egy réges-régi családi szálló lakója. Egy olyan szállodáé, ahol egy személyben ő a londiner, az inas, a gondnok és a kifutófiú. Warren nem mindennapi élete akkor vesz igazán váratlan fordulatot, amikor kiderül, hogy a kacskaringós folyosókon, a habókos bácsikáján és kiállhatatlan nénikéjén kívül valami mást is rejt a különös és titokzatos hotel: ez pedig nem más, mint a Mindent-Látó-Szem.

 

 

Könyvajánló kiskamaszoknak

konyvajanlo kiskamaszoknak

C. Hecking, C. Schönberger, I. Sokolowski: A jövőnk most kezdődik – Greta Thunberg harca a Földért (Pozsonyi Pagony, 2019)
Legyél te is klímahős, és mentsd meg a világot! Te is aggódsz, hogy mi lesz a Földdel, ha az emberiség nem tesz semmit a megmentéséért? Hallottál már a globális felmelegedésről és a klímakatasztrófáról? Érdekel a környezetvédelem, de nem tudod, mit is tehetnél, hogy megvédd a bolygót?

Irene Adler: Sherlock, Lupin és én – Anasztázia nyomában (Manó Könyvek 2019)
London, 1919. Kisebb tömeg vesz részt doktor Watson temetésén. A nagy detektív segítőtársának búcsúztatásán jelen van Irene Adler is, aki csaknem ötven év után tért vissza Angliába, hogy megkeresse régi barátait. Csak az ő segítségükkel mentheti ki örökbefogadott lányát, Milát egy nagyhatalmú ellenség karmaiból.

Sylvia Bishop: Az éjszakai vonat titka (Manó Könyvek, 2019)
Egy kicsi lány - egy NAGY kaland.
Amikor a tizenegy éves Maxot Isztambulba küldik, az idős Elodie nénihez, még nem sejti, hogy milyen izgalmas kalandban lesz része miközben vonattal átszeli Európát. Egy felbecsülhetetlen értékű gyémánt eltűnése miatt hirtelen minden utas gyanússá válik, és Max elhatározza, segít kinyomozni, ki lehetett a tettes.

Vadadi Adrienn: Miénk a színpad (Pozsonyi Pagony, 2019)
A művészeti iskola drámaosztálya híresen összetartó, idén mégis egyre szaporodnak a konfliktusok, miközben az év végi színpadi vetélkedőre, a MűvészBejáróra kellene készülniük. Milus és Viki legjobb barátnők, de nagyon különbözőek. Az osztályban zajló konfliktusok közepette vajon tényleg jóban-rosszban kitartanak egymás
mellett?

 

 

 

Könyvajánló kamaszoknak

konyvajanlo kamaszoknak

Leiner Laura: Ég veled (Iskolák versenye 1.) (L&L Kiadó, 2020)
Újvári Hanna a tinik megszokott életét élte egészen egy évvel ezelőttig, egy családi tragédia azonban mindent megváltoztatott. Most apukájával kettesben tölti a hétköznapokat, és rég nem a korosztályának átlagos problémái foglalkoztatják. Miután átveszi a tizenegyedikes bizonyítványát, az évzáró után váratlan felkérést kap az igazgatótól: részt vehet egy iskolai versenyen, ahol kiváló matekosként főleg a logikai feladatok megoldásában számítanak rá.

Kelly Barnhill: The Girl Who Drank the Moon – A lány, aki holdfényt ivott (Könyvmolyképző Kiadó Kft., 2019)
A Protektorátus lakói minden évben egy csecsemőt hagynak az erdőben, hogy feláldozzák az ott élő boszorkánynak. Ám Xan valójában jó boszorkány. Megmenti a kisbabákat, és az erdőn keresztül elviszi őket egy szerető családhoz, s hogy útközben ne éhezzenek, csillagfényt ad nekik táplálékul.
Az egyikükkel azonban csillagfény helyett holdfényt itat, ezzel pedig rendkívüli varázserővel ruházza fel a gyereket. Xan elhatározza, hogy magához veszi a kislányt, és a Luna nevet adja neki. Luna tizenharmadik születésnapjának közeledtével a lány varázsereje fokról fokra a felszínre tör, ami számos veszélyes és izgalmas következménnyel jár.

R. M. Romero: Karolina és a krakkói babakészítő (Maxim Könyvkiadó, 2018)
A játékgyáros fájdalmas múltú, rendkívüli, varázserejű férfi. Már régóta egyedül él, ám Karolina bátor és szeretetteljes társaságában néha újra képes mosolyogni. Közben telnek a napok, és a Babakészítő mindenhova magával viszi Karolinát. Amikor elkezdődik a zsidók begyűjtése, a férfi és Karolina nem maradhatnak tétlenek. De mit tehet egy varázserővel bíró játékgyáros és egy baba? Visszajut még valaha Karolina a Babák Földjére?

Mészöly Ágnes · Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa (Tilos az Á Könyvek, 2019)
Föld, 2646. Kalaallit Nunaat – az Emberek Országa, a kultúra utolsó menedéke a Harmadik Háború és a klímaváltozás miatt lakhatatlanná vált bolygón. Elképzelhető-e lázadás a legigazságosabb társadalomban? Van-e értelme az összetartozásnak és a szerelemnek ott, ahol a napfény és a víz halálos veszélyt jelent még a legerősebbek számára is? Ez az álom előbb csak a két fiatal világát forgatja ki a sarkaiból, de később már az egész bolygó hatalmi egyensúlyát veszélyezteti.

Veszprémi VERSengő

Veszprémi VERSengő - Online szavalóbajnokság

a Veszprémi Programiroda szervezésében.

 

Van kedvenc versed? Szavald el a Magyar Költészet Napja alkalmából és nyerj!

2021 03 18 a magyar kolteszet napja szoveges 1920 x 1920 v5 kicsi

 

További információk a program hivatalos facebook eseményében.

Internet Fiesta 2021 - Online (Könyvajánló ovisoknak)

internet fiesta 2021 facebookcover

 
Online könyvajánló ovisoknak – Mit olvas a könyvtáros?

 

Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről (Kolibri Kiadó)

886189 5

A könyvtáros ajánlása: 4 éves kortól
Számomra ez a könyv az igazi kedvenc, félúton egy hagyományos mese és egy képregény között. Egy gyöngyszem a nemzetközi gyermekirodalomban. A dán képregény-rajzoló páratlan illusztrációi, a vicces szövegek, a fantáziadús, misztikus történetek miatt újra és újra meséljük otthon (is) ezt a mesekönyvet. Megunhatatlan karaktereket ismerhetünk meg, akik szerethetőek és eredetiek. Például a görögdinnyét szívből szerető kalózokat, vagy a fantasztikus Glükóz professzort. Nagy érdeklődéssel várjuk a szerző további könyveit magyarul, melyek páratlan élményt nyújtanak egy tehetséges író jóvoltából. 4 éves kortól ajánlanám (az Éjfekete-tenger miatt), akár kisiskolás korig is nyugodtan olvashatjuk gyermekünknek.

 

Zalka Csenge Virág: A kalóz királylány (Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek)

6636139 5

(Móra Kiadó) A könyvtáros az Év Gyermekkönyve díjat a Ribizli a világ végén c. kötetével. Nekem és az ötéves kisfiamnak A kalóz királylány című mesegyűjteményével volt felejthetetlen a találkozás. Nagyon megfogott minket a történetek sokszínűsége, a gyakorlott mesemondó fantáziadús stílusa. Olyan mesehősökkel találkozhatunk, akik kilépnek a megszokott skatulyákból, akik mai értékeket közvetítenek és elkalauzolnak olyan egzotikus helyekre, melyek segítségével bejárhatjuk a világ számos más pontját, megismerhetünk más kultúrákat is.

 

Chihiro Maruyama: Az ellopott útvesztőkő nyomában (Naphegy Kiadó)

4650051 5

A könyvtáros ajánlása: 5 éves kortól
Pierre, a labirintusnyomozó új ügyön dolgozik. Főszerepben a labirintus és a rejtély. Mr. X ellopta az Útvesztőkövet, melynek varázserejével egész Operavárost óriási labirintussá lehet változtatni. A sorozat második részében az Operavárosban nyomozhatunk Mr. X után. Számos különleges helyszínt ismerhetünk meg: titkos piac, léghajóverseny, bányavasút. A képek részletgazdagsága, az izgalmas nyomozás, a feladványok sokszínűsége miatt lebilincselő időtöltés az egész családnak. A sorozat többi részét is érdemes beszerezni.

 

Oldřich Růžička: Hétköznapi csodák (Móra Könyvkiadó)

4375379 5

Könyvtáros ajánlása: 5 éves kortól
Ismeretterjesztő könyv, mely a mindennapi életünkben bennünket körülvevő tárgyakat és jelenségeket az óvodás korosztálynak is érthetően mutatja be. A kihajtható lapok nagyon sok hasznos információt adnak az internet, az autók, az elektromos áram és a pénz világáról. Hogyan jön létre az elektromos áram? Ki működteti az internet világát? A sok színes rajz és információ méltán teszi a könyvet az egyik legkeresettebb könyvvé.

Internet Fiesta 2021 - Online (Kakukktojás-vadászat)

internet fiesta 2021 facebookcover

 

Kakukktojás-vadászat a magyar gyermekirodalom gyöngyszemeiből

Találd meg a kakukktojást a magyar szerzők művei között!
A magyar gyermekirodalom ismert szerzőinek könyveiből soroltunk fel párat. A felsorolásba hiba csúszott. Találd meg a kakukktojást!

Kiindulásként használd ezt a linket:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermek-_%C3%A9s_ifj%C3%BAs%C3%A1gi_irodalom

 

1. Melyik gyermekverset nem Móricz Zsigmond írta?

A török és a tehenek, Szamárfül, Iciri-piciri

 

2. Az alábbi felsorolás elemei közül melyik Bálint Ágnes alkotása?

Madárfürdő, Falusi hangverseny, Dörmögő Dömötör, A radírpók

 

3. Ki az a mesehős, akit NEM Marék Veronikának köszönhetünk?

Boribon, Laci, Annipanni, Kippkopp, Pom Pom

 

4. Összekeveredtek a Pom Pom mesék címei. Kérlek, javítsd ki a neveket és írd le helyesen! Egy címet jól írtunk le! Megtalálod?

Festéktüsszentő Hapci Tintanyúl -

A bátor Benő -

Madárvédő cipőikrek -

A civakodó Golyókapkodó -

Óriástüdejű levegőfújó radírpók -

Órarugógerincű Felpattanó -

 

5. Kinek a nevéhez köthetőek az alábbi művek: Csalavári Csalavér újabb kalandjai, Dióbél királyfi és társai, Aranykoporsó?
Sebők Zsigmond, Móra Ferenc, Kálmán Jenő

 

6. Kihez köthetőek az alábbi művek: Kakuk Marci ifjúsága, Misi Mókus kalandjai, Én fogom az aranyhalat?

Török Sándor, Kormos István, Tersánszky Józsi Jenő

 

7. Az itt felsoroltak közül melyik NEM Weöres Sándor szépirodalmi műve?

A holdbeli csónakos, Ha a világ rigó lenne, Az aranyecset

 

Olvasópályázatok eredményei

Kedves Gyerekek!

Köszönjük a sok helyes megfejtést! Gratulálunk a munkátokhoz!

Az ajándékokat, okleveleket mindenkinek névre szólóan eljuttatjuk lakcímére vagy iskolájába.

 

 

 EREDMÉNYEK

 

 

 

minka es a betuvetokcsuromvizcsupaszivdac

 

 

 

 

 

 
olvasopalyazat 2020 02 3 olvasopalyazat 2020 02 4olvasopalyazat 2020 02 1 olvasopalyazat 2020 02 2

olvasopalyazat 2020 02 5

Letölthető könyvek

Anyukák, apukák, gyerekek! Letölthető könyveket ajánlunk!
Dr. Nógrádi Gergely riporterként és neves magazinok szerkesztőjeként kezdte írói pályáját, majd ifjúsági regényeivel vált ismert szerzővé. Az 50. születésnapja alkalmából két könyvet ajánlott fel a mi könyvtárunknak is ajándékként.
Február 14-ig, azaz a Valentin napig a következő műveket lehet letölteni ingyenesen:
 
Nógrádi Gábor - Nógrádi Gergely: A bölcs gyerek könyve:
A mű igaz történetek gyűjteménye, amelyek egy-egy mondásra épülnek és gyerekeink épülésére, életük megkönnyítésére szolgálhatnak. Akár a buszmegállóban is elolvasható egy-egy belőlük.
 
Nógrádi Gergely: Balhés Beni naplója:
Egy 10 éves fiú humoros naplója, aki folyton csínytevéseken töri a fejét…és meg is teszi…
 
nogradi50ajandekkonyv kicsi
 

KÖNYV – GERINC – TÖRTÉNET

könyv gerinc költemény

 

Legyél Te is történetíró!

 

A könyvek nem csak tartalmukkal, hanem címükkel is beszélhetnek, történeteket mondhatnak el nekünk.

Ha beszédes, vagy érdekes könyvcímeket helyezel egymás mellé, akár meglepő történetek is kikerekedhetnek belőlük!

 

 A felhívásunkra beérkezett képek ide kattintva tekinthetőek meg

 

Sikeres beküldőink:

Tarcsa Vivien Anna (6. a. oszt. Bán Aladár Ált. Iskola, Várpalota)

Hajtó Mercédesz (6. a. oszt. Bán Aladár Ált. Iskola, Várpalota)

Hekeman Petra Kiara (4. a. oszt. Szent István Róm. Kat. Ált. Iskola, Pápa)

Kluitenberg Alex (8. oszt. Bán Aladár Ált. Iskola, Várpalota)

Kovács Borlárka (6. oszt. Rákóczi Telepi Tagiskola, Várpalota)

Kovács Zsófia (6. osztályos tanuló)

Németh Lőrinc 3. osztályos tanuló (és Magyar Katalin mint anyuka és segéd)

Mészáros Noémi (6. b. oszt. Bán Aladár Ált. Iskola, Várpalota)

Szabó Anna (6. oszt. Rákóczi Telepi Tagiskola, Várpalota)

akik saját polcukról válogatott könyveikből alkottak!

Gratulálunk nekik!

Könyvvel könnyebb # gyógyít a betű # gyógyít a könyv

Kedves Olvasóink!

 

A könyvek ablakot nyitnak a gyermekek számára, melyen keresztül kívülről láthatják mások tapasztalatait és át tudják élni azokat. A könyvek tükrök, melyek lehetővé teszik, hogy az olvasók gondolkozva nézzék magukat.

(Prater és Dyches, 2000)

Amikor célzottan válogatunk olvasmányokat, hogy felhasználjuk azokat a segítő, fejlesztő munkában és pszichológiai problémák kezelésében, illetve megelőzésében, a biblioterápia (irodalomterápia) módszerét alkalmazzuk.

Őszi olvasópályázat

240_F_106990900_LwRNNQOk7MuRDMdHYMOnHJYqaqZ3JDCV.jpg Kedves Gyerekek!

 

Ismét olvasópályázatokat hirdetünk Nektek!

A kitöltött feladatlapokat postai úton kell eljuttatni a gyerekkönyvtárba!

Beküldési határidő: 2021. január 15.

Értékelési határidő: 2021. február 15. 

Kattintsatok a képre a részletekért!