Okkultisták klubja olvasópályázat - 2. forduló

Készült: 2016. január 28. csütörtök

Készítsetek 3-5 perces rövidfilmet az alábbi listán szereplő valamelyik lényről vagy mágikus tárgyról

(kötetlen formában – lehet szereplők által eljátszott film, animáció, slideshow, stb.)!

A videót juttassátok el az alábbi e-mail címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rövidfilmeket szeretnénk közzétenni a könyvtár honlapján és facebook-oldalán.

Ha ehhez nem járultok hozzá, azt közöljétek az e-mailben!

 

  • eksitaja – eltérítő. Gonosz szellem, aki a mocsárban vagy az erdőben bandukoló vándort letéríti az útról.

  • kratt – démon, aki készítőjének ételt, pénzt vagy kincset lop. Legtöbbször forgószél vagy hullócsillag fénycsóvájának alakjában szokott megjelenni.

  • kirikindad – díszes kesztyű. A különleges geometrikus mintákkal és keskeny, vörös csíkokkal díszített kesztyűknek mágikus erőt tulajdonítottak. A készítés közben elmondott varázsigék és –énekek beleköltöztek a kesztyűbe.

  • kirivöö – díszes öv. A legősibb mágikus mintákkal öveket díszítettek. A régi észtek leggyakoribb áldozata vörös színű, szövött öv vagy csipke volt, amit szent fák ágaira tekertek. Övet csavartak a beteg testrészekre is. A szorosan a derékra kötött öv védelmezte és erővel ruházta fel viselőjét.

  • küüntest kübar – körmökből készült kalap, ami viselőjét láthatatlanná teszi

  • maa-alused – földalattiak: a föld alatt lakó mitológiai lények. Ha valaki meghallja lépteiket vagy rokkájuk pergését, miközben fonnak, az balszerencsét hoz és bőrbetegséget (pattanást, kelést) okozhat. Ennek megelőzéseként, mielőtt az ember leülne a földre, hármat kell köpni, különösen óvakodni kell a talajtól az első tavaszi vihart megelőzően. A beteg testrészt sóval vagy ezüstfehérrel (ezüstpénzről vagy –ékszerről lekapart porral) kell bedörzsölni.

  • rändav hiis – vándorló berek, erdő. A tengerparti észtek hittek abban, hogy ahol az emberek gonoszak, kapzsik és kegyetlenek, onnan az erdők, berkek elvándorolnak.

  • tuulispask – forgószél alakjában megjelenő gonosz lény vagy szellem.